Yleinen ajatus on, että korvien soimiseen, eli tinnituksen hoito ei ole mahdollista, koska perinteisen ajattelutavan mukaan sitä ei voida poistaa lääke- tai leikkaushoidolla tai muulla terapiahoidolla. Toisaalta varsinkin internetistä löytyy vaikka minkälaisia hoitokeinoja, jotka lupaavat parantavansa tinnituksen, mutta mitään luotettavaa tutkimustietoa näiden tehosta ei ole olemassa.
Kaikesta huolimatta tinnitusta voidaan hoitaa tehokkaasti ja menestyksekkäästi monin tavoin. Ensin selvitetään kaikki mahdolliset tekijät, jotka voivat olla korvien soimisen syynä. Näitä ovat mm. melualtistus, lihaskireydet, stressi sekä tietyt sairaudet ja lääkeaineet. Mikäli tinnituksen aiheuttajana oleva syy voidaan hoitaa kuntoon, niin useissa tapauksissa tinnitus häviää. Monesti tinnitus on usean tekijän aiheuttama ja pitkän ajan kuluessa kehittynyt vaiva, jolloin selkeää ja hoidettavissa olevaa syytä ei saada selville ja tinnituksesta muodostuu krooninen vaiva. Tällaistakin tinnitusta voidaan hoitaa, kun muutetaan lähestymistapaa. Lohduton hokema, että ”tinnituksen kanssa pitää vain oppia elämään” sisältää itse asiassa koko hoidon perimmäisen idean. Hoidon tarkoitus ei ole poistaa tinnitusta vaan tehdä siitä merkityksetön, jolloin parhaassa tapauksessa korvien soimista ei edes huomaa, vaikka se ei olisi mihinkään hävinnyt. Ajatus voi tuntua mahdottomalta, mutta juuri siksi hoidon yksi oleellisin osa onkin kyseisen ajatuksen ymmärtäminen ja omaksuminen.
- Milloin tinnituksen hoitoon kannattaa hakeutua?
- Miten tinnituksen hoitoon hakeudutaan?
- Tinnituksen hoidon tarpeen määrittely
- Tinnituksen hoito-ohjelman sisältö
Milloin tinnituksen hoitoon kannattaa hakeutua?
Korvien soimisen alkaessa yhtäkkisesti esimerkiksi konsertin jälkeen, sen pitäisi loppua noin vuorokaudessa. Mikäli näin ei tapahdu, niin hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian, koska hoito-vaste on parhaimmillaan aikaisin aloitettuna. Mikäli korvien soiminen alkaa hiljalleen, eikä siihen aluksi kiinnitä huomiota, kannattaa hoitoon hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, kun se alkaa häiritsemään. Tinnitus voi myös syntyä jonkin sairauden tai tapaturman yhteydessä. Tällöin on syytä hakeutua ensisijaisesti sellaiseen hoitoon, jossa keskitytään vakavimpien oireiden, sairauden syiden ja vammojen hoitoon. Mikäli paranemisen ja toipumisen jälkeen ilmenee edelleen korvien soimista, niin silloin tinnituksen hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian.
Missään tapauksessa hoitoon hakeutumista ei kannata viivytellä silloin, kun tinnitus aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Kyseessä on stressireaktion käynnistyminen, jonka varhainen katkaiseminen on tärkeää. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä hakeutua hoitoon. Mikäli oman tai läheisen tinnitus kuitenkin mietityttää, niin esimerkiksi Tinnitushelppi palvelumme antaa puhelimitse tietoa tinnituksesta ja siitä, kuinka toimia missäkin tilanteessa ja antaa tarvittaessa ”ensi apua” ja tukea.
Yleisimmät syyt hakeutua tinnituksen hoitoon
- Tinnitus alkaa välittömästi tai viikon sisällä melualtistuksesta
- Ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian ja varaa aika kuulontutkimuksiin
- Tinnitus alkaa yli kuukauden kuluttua viimeisimmästä melualtistuksesta
- Ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian ja varaa aika kuulontutkimuksiin
- Tinnitus alkaa korvatulehduksen tai muun hengitystietulehduksen aikana
- Hakeudu lääkärin vastaanotolle, vaikka olisit jo aloittanut tulehduksen hoidon
- Tinnitus alkaa viikon sisällä korvatulehduksen tai muun hengitystietulehduksen akuutti vaiheen jälkeen
- Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jotta tulehduksen paraneminen voidaan varmistaa
- Tinnitus alkaa välittömästi päähän kohdistuneen iskun tai pään retkahduksen yhteydessä
- Hakeudu välittömästi ensiapuun vakavampien vammojen selvittämiseksi ja hoitamiseksi
- Tinnitus alkaa viikon sisällä päähän kohdistuneesta iskusta tai pään retkahduksesta
- Hakeudun lääkärin vastaanotolle, jotta vakavammat ja hoidettavissa olevat vammat tulee selvitettyä ja hoidettua
- Tinnitus alkaa jonkin lääkityksen yhteydessä välittömästi, viikon sisällä tai annostuksen muutoksen jälkeen
- Ole yhteydessä sinua hoitavaan lääkäriin lääkityksen tai annostuksen muuttamiseksi
- Tinnitus alkaa myrkylliselle aineelle altistumisen yhteydessä tai 48h sisällä altistumisesta
- Hakeudu välittömästi ensiapuun
- Tinnitus alkaa välittömästi tai 48h sisällä alkoholin tai muun päihteen nauttimisesta
- Tajuttomuuden tai myrkytysoireiden yhteydessä hakeudu välittömästi ensiapuun. Muutoin odota päihteiden vaikutusten loppumista
- Tinnitus alkaa välittömästi tai viikon sisällä niska ja/tai hartiakivun ja jännitystilan yhteydessä
- Ota meihin yhteyttä syy-yhteyden ja sopivan hoitomuodon selvittämiseksi
- Tinnitus alkaa yllättäen ilman erityistä tai edellä mainittua syytä
- Ota meihin yhteyttä syiden tarkempaa selvitystä ja hoito-ohjelman laatimista varten
- Tinnitus alkaa stressaavassa elämäntilanteessa ilman muita erityisiä syitä
- Ota meihin yhteyttä syiden tarkempaa selvitystä ja hoito-ohjelman laatimista varten
- Tinnitus on kuulunut kuukausien tai jopa vuosien ajan, mutta se on alkanut vasta nyt kuulumaan kovempaa ja/tai häiritsemään
- Ota meihin yhteyttä syiden tarkempaa selvitystä ja hoito-ohjelman laatimista varten
Miten tinnituksen hoitoon hakeudutaan?
Voit tehdä sivuillamme tinnituksen haitta-asteen arvion, joka antaa suunta antavan analyysin tinnituksestasi antamiesi vastausten perusteella. Sen jälkeen voit varata ajan ensikäynnille (kuulontutkimukset, tinnitusanalyysi ja hoitosuunnitelma) verkossa, puhelimitse tai jättämällä yhteydenotto pyynnön. Tinnituksen haitta-asteen arvion tekeminen ei ole välttämätöntä, joten voit varata ajan suoraan ensikäynnille tai olla yhteydessä meihin soittamalla tai jättämällä yhteydenottopyynnön.
Näin pääset aloittamaan tinnituksen hoidon
- Varaa aika ensikäynnille
- Saat sähköpostiisi kyselylomakkeet, jotka tulisi täyttää ennen ensikäynnille tuloa
- Tuo mahdolliset aiemmin tehtyjen tutkimusten tulokset mukanasi ensikäynnille
TAI
- Täytä ja lähetä tinnituksen haitta-asteen arvio
- Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavan päivänä, jolloin varataan aika ensikäynnille
- Saat sähköpostiisi kyselylomakkeet, jotka tulisi täyttää ennen ensikäynnille tuloa
- Tuo mahdolliset aiemmin tehtyjen tutkimusten tulokset mukanasi ensikäynnille
Kuulontutkimukset ja tinnitusanalyysi ovat Kela korvattavia. Kela korvauksen saamiseksi sinulla tulee olla tutkimukseen tullessa mukana alkuperäinen sv3-lomake, eli tutkimus- ja hoitomääräys lääkärin allekirjoituksella sekä voimassa oleva kela kortti. Tutkimus- ja hoitomääräyksen saamiseksi voit hakeutua alueesi yksityisen tai kunnallisen terveyspalvelun puoleen.
Tinnituksen hoidon tarpeen määrittely
Tinnituksen hoito ja sen tarve määritetään ensikäynnillä, kuulontutkimusten ja tinnitusanalyysin, jota varten saat etukäteen täytettäväksi tarvittavat kyselylomakkeet sekä potilaan kanssa käytävän keskustelun perusteella. Tarvittaessa tehdään tarkempia tutkimuksia ja selvityksiä. Mikäli herää epäilys, että syynä voi olla vakavampi sairaus tai tapaturman aiheuttama vamma, ohjataan potilas tutkimuksiin kyseisten asioiden selvittämiseksi. Kaikilla näillä selvityksillä ja tutkimuksilla pyritään ensisijaisesti selvittämään tinnituksen syy ja voidaanko syytä hoitamalla saada tinnitus vähenemään tai loppumaan. Mikäli hoidettavissa olevia syitä tinnitukselle ei löydy tai niiden hoito ei vähennä tinnitusta, laaditaan tulosten, analyysin ja käydyn keskustelun pohjalta henkilökohtainen hoito-ohjelma.
Mitä ensikäynnillä tapahtuu? Tehtävät tutkimukset, selvitykset ja toimenpiteet:
- Kuulontutkimukset (Äänesaudiometri, puheaudiometri, luujohto ja korkeataajuusaudiometri), joilla selvitetään kuulon toiminta ja havaitaan mahdollinen kuulonalenema.
- Tinnitustaajuuden arviointi
- Epämiellyttävyyskynnys, jolla arvioidaan ääniyliherkkyyttä.
- Tympanometria, jolla selvitetään tärykalvon ja välikorvan toiminallisuus.
- Tinnitusanalyysi, joilla kartoitetaan korvien soimisen häiritsevyyttä, voimakkuutta ja sen vaikutusta elämän eri osa-alueilla.
- Annetaan tietoa ja keskustellaan tinnituksesta ja tinnituksen hoidosta sekä arvioidaan eri hoitovaihtoehtojen soveltuvuutta.
- Tarvittaessa tehdään sykevälivaihteluun perustuva stressitesti, jolla selvitetään kehon stressitaso.
- Lisäksi voidaan ottaa verikokeita, joilla selvitetään yleisen terveydentilan lisäksi tiettyjä tinnitukseen vaikuttavia tekijöitä.
- Hoito-ohjelma laaditaan käynnin jälkeen ja se käydään yhdessä läpi puhelimitse tai etätapaamisessa.
Tinnituksen hoito-ohjelman sisältö
Tinnituksen hoito perustuu osin Jasterboffin kehittämään tinnituksen poisoppimis ohjelmaan, eli TRT-ohjelmaan (Tinnitus retraining therapy) ,joka sisältää diagnostiikan, opastavan neuvonnan ja äänihoito-ohjelman. Omaan tinnituksen hoito-ohjelmaan olemme koonneet erilaisia hoitovaihtoehtoja huomioiden ihmisten yksilölliset tarpeet ja tilanteet sekä mahdolliset tinnituksen syyt ja muut oireet. Sen vuoksi hoito-ohjelma saattaa koostua useista hyvinkin erilaisista osista, sillä mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle.
Hoito-ohjelma laaditaan selvitysten ja tutkimusten jälkeen ja se käydään potilaan kanssa yhdessä läpi. Potilas ohjeistetaan ja opastetaan hoitotoimien suorittamiseen. Potilas saa tukea ja neuvoa tarvittaessa myös hoito-ohjelman aikana. Seuranta kuuluu myös tarvittaessa hoito-ohjelmaan ja tapahtuu kyselylomakkeiden ja mittausten avulla.
Tinnituksen hoito-ohjelman osiot
Siirry kyselyyn tästä »
Tee tinnituksen haitta-arvio testi »
Tietoa ja ajatuksia tinnituksesta blogi
- Tinnituksessa ja sen syntymisessä syyt ja seuraukset voivat mennä sekaisin
- Reaktiivinen tinnitus. Mitä se on? Ääniyliherkkyyttä vai tinnitusta?
- Tinnituksen habituaatio, eli tottuminen. Miten se tapahtuu ja onko se edes mahdollista?
- Tinnituksen hoidossa potilas ja terveydenhuolto eivät tunnu kohtaavan
- Ohjeistus tinnituksen diagnostiikkaan, arviointiin ja hoitoon – osa 1