• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Tinnitushoitajat

Tietoa tinnituksesta ja tinnituksen hoidosta

  • Tinnitus
    • Ääniyliherkkyys
    • Läheisen tinnitus
  • Tinnituksen hoito
    • Tinnituksen hoito-ohjelma
      • Neuvonta, keskusteluapu ja hoito-ohjelman tuki
      • Tinnituksen äänihoito
      • Neuromodulaatiohoidot
      • Mielen ja kehon terapia hoidot
      • Fysikaaliset hoidot
      • Ravinto ja liikunta
    • Onnistunut tinnituksen hoito
  • Tinnituksen haitta-asteen arvio
  • Kuulon heikkeneminen
    • Kuulontutkimus
    • Kuulolaitteet
  • Ajanvaraus
    • Hinnasto
  • UKK
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
Olet täällä: Alkuun / Tinnitus

Tinnitus

Mitä tinnitus eli korvien soiminen on?

Tinnituksella eli korvien soimisella tarkoitetaan toisessa korvassa, molemmissa korvissa tai epämääräisesti jossain pään alueella kuuluvaa ääntä, joka ei johdu ulkoisesta äänilähteestä. Tinnitusääni voi olla melkein mitä tahansa, kuten esimerkiksi soivaa, vinkuvaa, surisevaa, suhisevaa, kohisevaa, jne. Tinnitus voi olla luonteeltaan selkeä yksittäinen ääni tai epämääräinen erilaisten äänien yhdistelmä. Tinnituksen äänen voimakkuus, kesto ja häiritsevyys vaihtelevat tilanteesta ja yksilöstä riippuen. Korvien soiminen voi siis olla lievimmillään vain tilapäistä ja kuulua hiljaisena, mutta on pahimmillaan jatkuvaa, erittäin voimakasta ja häiritsevää.

  • Miten yleistä tinnitus on?
  • Miten tinnitus syntyy?
  • Mikä aiheuttaa tinnitusta?
  • Tinnituskokemus ei ole vain ääniaistimus
  • Korvien soimisesta tulee ongelma, kun se käynnistää stressireaktion

Miten yleistä tinnitus on?

Tinnitus on kuulojärjestelmän normaalia biosähköistä toimintaa. Siksi jokainen kokee joskus tinnitusta eli korvien soimista. Normaalisti kuulojärjestelmä kuitenkin suodattaa ylimääräisen ja tarpeettoman biosähköisen toiminnan, eli tinnitusäänen pois. Siksi moni ei edes tiedosta kuulevansa tinnitusta. Hiljaisuudessa ja etenkin absoluuttisessa hiljaisuudessa lähes jokainen voi kuulla tinnitusta varsinkin, jos sitä erityisesti keskittyy kuuntelemaan. Väestöstä 10-15%:lla tinnitus on pitkäaikaista tai jatkuvaa, mutta se häiritsee hyvin vähän tai ajoittain. 1-3 %:lla tinnitus on jatkuvaa, voimakasta ja erittäin häiritsevää, jolloin se saa aikaan stressireaktion. Sen seurauksena syntyy helposti elämänlaatua heikentäviä ongelmia, kuten univaikeuksia, ahdistuneisuutta tai mielialan laskua ja joskus jopa masennusta. Kuulon heikkenemisen yhtyedessä voi esiintyä tinnitusta, mutta kuulon heikkeneminen itsessään ei aiheuta tinnitusta. Korvien soimiseen liittyy usein myös ääniyliherkkyys eli hyperakusia, jolloin jo vähänkin voimakkaammat äänet koetaan epämiellyttävinä.

Tinnitusta esiintyy jopa 10-20% väestöstä, mutta vain 1-2% se on vaikea tai erittäin vaikea
Tinnituksen esiintyminen väestössä – © 2020 Suomen Tinnitushoitajat – https://tinnitushoitajat.fi

Miten tinnitus syntyy?

Tinnitus on kuulojärjestelmän normaalia toimintaa. Siksi tinnituksen syntymisen ymmärtämiseksi on hyvä ymmärtää kuulojärjestelmän toimintaa. Kuulojärjestelmä koostuu korvaelimestä, kuulohermosta ja kuuloaivokuoresta. Kuuloaistimus syntyy ääniaaltojen kantautuessa tärykalvolle, josta ääniaallot tärykalvon värähtelyn ja kuuloluiden vahvistamana kulkeutuvat sisäkorvaan. Sisäkorvassa ääniaaltojen mekaaninen energia muuttuu biosähköisiksi impulsseiksi, josta ne jatkavat matkaa edelleen kuulohermoon. Kuulohermossa biosähköinen ääni-informaatio saa merkityksen eri aivoalueiden vaikutuksesta, jolloin se joko vahvistuu tai suodattuu pois. Kuulohermosta ääni-informaatio kulkeutuu lopulta kuuloaivokuorelle, jossa äänen tietoinen kuuleminen tapahtuu.

Yleisen käsityksen mukaan korvien soiminen eli tinnitus on häiriötila kuulojärjestelmän toiminnassa. Tila saa alkunsa sisäkorvan aistinkarvasolujen tuhoutumisesta tai toimintahäiriöstä, joka voidaan havaita kuulon alenemana. Tämä johtaa kuulojärjestelmän ja tarkemmin kuuloradan hermoverkkojen ja niihin yhteydessä olevien aivojen osa-alueiden spontaanin biosähköisen toiminnan lisääntymiseen. Sen lisäksi kuulojärjestelmän kyky suodattaa lisääntynyttä biosähköistä toimintaa heikentyy. Lisääntynyt ja suodattamaton biosähköinen toiminta tuottaa poikkeavan, mutta merkityksettömän ääniaistimuksen. Toisaalta tinnitus voi myös syntyä missä tahansa kuulojärjestelmän osassa eikä sen synty vaadi sisäkorvaperäistä vikaa.

Tinnitus syntyy biosähköisen toiminnan lisääntymisestä ja limbisenjärjestelmän heikentyneestä suodatuskyvystä
Tinnituksen synty – © 2020 Suomen Tinnitushoitajat – https://tinnitushoitajat.fi

Mikä aiheuttaa tinnitusta

Tinnitus voi aiheutua monesta syystä ja usein sen taustalla on useita tekijöitä, joiden yhteisvaikutuksesta tinnitus voi aiheutua pitkänkin ajan kuluessa. Korva elimeen liittyvissä tapauksissa tinnitus voi aiheutua välikorva- tai sisäkorvaperäistä syistä. Välikorvasyistä yleisimpiä, ovat korvakäytävän vahatulppa, tulehdukset ja korvatorven toimintahäiriö. Sisäkorvaperäisen tinnituksen yleisin tunnettu aiheuttaja on altistuminen koville äänille, esim. pamahduksille, muulle melulle tai kovaääniselle musiikille. Toinen sisäkorvaperäisen tinnituksen aiheuttaja ovat ototoksiset lääkeaineet. Useimpien kohdalla vaikutukset eivät yleensä ole pysyviä ja ne häviävät, kun lääkitys lopetetaan, mikäli ne eivät aiheuta pysyviä vaurioita sisäkorvassa. Myös tulehdukset voivat vahingoittaa sisäkorvaa ja siten aiheuttaa korvien soimisen. Usein sisäkorvaperäisen tinnituksen aiheuttajaa on mahdotonta selkeästi osoittaa.

Somatosensorinen tinnitus

Lihasjännityksen tiedetään myös laukaisevan tinnituksen tai pahentavan sitä. Kyseessä on tällöin somaattinen tinnitus. Tinnituksesta kärsivistä 20 – 40%:lla tinnitusäänen laatu tai voimakkuus muuttuu pään, niskan ja leuan liikkeiden vaikutuksesta. Tämä kertoo somatosensoristen alueiden ja kuulosysteemin yhteydestä. Somaattisten impulssien, eli esimerkiksi lihasjännityksestä, liikkeestä, venymisestä tai kivusta aiheutuvien sähköisten impulssien vaikutusalue on dorsaalisen aivokuoren tumakkeissa, eli somatosensorisella aivoalueella, jossa kipu tai jännitystila tiedostetaan. Tämä todennäköisesti lisää biosähköistä toimintaa myös kuuloradan eri alueilla, joka kuuloaivokuorelle päätyessään aistitaan tinnituksena joko tinnitusäänen tai sen voimakkuuden muutoksina.

Muut tinnituksen aiheuttajat

Tinnitus voi aiheutua myös päähän kohdistuvasta iskusta tai pään ja niskan alueen retkahduksesta. Lisäksi stressi, verenpaine ja monet muut tekijät voivat laukaista tinnituksen aiheuttaen aivojen ja keskushermoston välityksellä ylimääräistä biosähköistä toimintaa kuulojärjestelmässä. Tämä tapahtuu usein eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta, jolloin syy yhteys tinnituksen aiheuttajana jää epäselväksi.

Tinnitusta aiheuttaa sisäkorvaperäiset, välikorvaperäiset, somatosensoriset ja monet muut syyt
Tinnituksen aiheuttajat – © 2020 Suomen Tinnitushoitajat – https://tinnitushoitajat.fi

Tinnituskokemus ei ole vain ääniaistimus

Tinnituksesta puhuttaessa käsitellään usein vain itse ääniaistimusta. Tinnituskokemus on kuitenkin ääniaistimuksen, tunneaistimuksen ja häiritsevyyden yhdistelmä. Ääniaistimuksen voimakkuus ei yksin selitä tinnituksen aiheuttamaa kokemusta. Ääniaistimuksen lisäksi myös tunneaistimus eli tukkoisuuden tunne tai muu epämääräinen normaalista kuulosta poikkeava tunne korvassa tai paineen tunne korvassa tai yleensä pään alueella, vaikuttaa kokemukseen. Häiritsevyyttäkään ei selitä pelkästään ääni tai tunneaistimusten voimakkuus. Toisessa tilanteessa selkeästi hiljaisempi tinnitusääni voi olla erittäin häiritsevä, kun taas toisessa tilanteessa voimakkaampaa tinnitusääntä ei koeta lainkaan häiritsevänä.

Ääni- ja tunneaistimusten voimakkuuteen vaikuttaa sekä niiden aiheuttaja että myös se, kuinka voimakasta häiritsevyys on. Häiritsevyyteen puolestaan vaikuttaa esimerkiksi mieliala ja väsymys, joiden taustalla voi olla stressi, unettomuus, elämäntavat ja monet muut tekijät. Tinnituskokemuksessa nämä kolme tekijää tavallaan ruokkivat toinen toistaan. Se, mitä häiritsevämpänä ääni- tai tunneaistimus koetaan, saattaa myös kuulostaa ja tuntua voimakkaammalta.

Korvien soimisesta tulee ongelma, kun se käynnistää stressireaktion

Korvien soiminen ei millään tavalla haittaa normaalia elämää. Se ei estä liikkumista tai minkään asian tekemistä toisin kuin esimerkiksi halvaantuminen, jonkin raajan puuttuminen tai kehon ja mielen toimintaa rajoittava aivovamma. Siitä huolimatta korvien soiminen, eli tinnitus voi pahimmillaan olla vaikeasti invalidisoiva vaiva. Ihmiset ovat hyvin erilaisia. Toiset hyväksyvät helposti tinnituksen osaksi elämää ja tottuvat siihen nopeastikin. Tällöin tinnitus on mahdollisesti aina läsnä, mutta henkilö ei huomaa sitä keskittyessään muihin asioihin. Toiset taas eivät pysty millään hyväksymään tinnitusta eivätkä totu siihen mitenkään vaan odottavat jonkin hoidon tai lääkkeen poistavan sen.

Joillakin tinnitus käynnistää stressireaktion, joka on merkittävin tekijä tinnituksen kehittymisessä huomattavaksi vaivaksi ja myös sen ylläpitäjänä. Stressireaktio käynnistyy oudon äänen kuuluessa jatkuvasti, jolloin siihen kytkeytyy nopeasti pelkoa ja negatiivisia ajatuksia. Tämä johtaa noidankehään, jossa kuulojärjestelmän suodattimien toiminta heikkenee ja tinnituskokemus, pelko ja negatiiviset ajatukset sekä ahdistuneisuus voimistuvat entisestään. Jatkuvan stressireaktion vuoksi negatiiviset ajatukset yhdistyvät tinnitusaistimuksen lisäksi tietoisuuteen sen olemassaolosta automaattisesti ja siksi olo voi olla ahdistunut, vaikka tinnitusta ei sillä hetkellä kuulisikaan. Vastaavasti tinnituksen havaitseminen laukaisee välittömästi voimakkaan ahdistuneisuuden tunteen.

Tinnitus käynnistää stressireaktion biosähköinen aktiivisuuden lisääntyessä ja sympaattisen hermoston aktivoituessa
Tinnitus käynnistää stressireaktion – © 2020 Suomen Tinnitushoitajat – https://tinnitushoitajat.fi

Lue lisää stressireaktiosta

Tinnitus voi hävitä spontaanisti sen aiheuttajasta riippumatta pitkänkin ajan kuluttua. Toisaalta, vaikka esimerkiksi kovan melun aiheuttama epätasapainotila sisäkorvassa olisikin parantunut, saattaa tinnituksen aiheuttama stressireaktio keskushermoston moninaisten toimintojen kautta jättää tinnituksen päälle ja pahentaa sitä.

Tinnituksen haitta-asteen arviolla voit helposti selvittää tinnituksesi haitta- ja häiritsevyysasteen
Siirry kyselyyn tästä »
Tutustu tinnituksen hoitoon »

Onko läheiselläsi tinnitus? Lue tästä lisää »

Tee tinnituksen haitta-arvio testi »

Varaa aika vastaanotollemme »

Soita Tinnitushelppiin ja kysy lisää »

Usein kysyttyä tinnituksesta »

Tietoa ja ajatuksia tinnituksesta blogi

  • Tinnituksen habituaatio, eli tottuminen. Miten se tapahtuu ja onko se edes mahdollista?
  • Tinnituksen hoidossa potilas ja terveydenhuolto eivät tunnu kohtaavan
  • Ohjeistus tinnituksen diagnostiikkaan, arviointiin ja hoitoon – osa 1
  • Hoidon tarjoajalta toiselle surffailusta
  • Miksi tinnitukseen ei vieläkään ole toimivaa lääkettä?

Ensisijainen sivupalkki

  • Ääniyliherkkyys
  • Läheisen tinnitus

Hae sivustolta

Footer

Ota yhteyttä

Suomen Tinnitushoitajat

info@tinnitushoitajat.fi
Takkatie 22, 00370 Helsinki

Soita Tinnitushelppiin
041 755 3056 (Arkisin klo 9-16)

Avoinna ajanvarauksella
Arkisin klo 10.00 – 20.00
Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00 – 16.00

Toimipisteemme on Helsingissä Pitäjänmäellä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Palvelemme etäyhteydellä myös koko suomen alueella.

Hinnasto »
Rekisteri- ja tietosuojaseloste »

Y-tunnus: 2250585-1

Varaa aikaSoitaOta yhteyttä

Ajankohtaista tinnituksesta ja kuulosta

Uusi laite mahdollistaa tinnituksen mittaamisen 28.12.2020
WellO2 hengitysharjoituslaite voi auttaa korvien ja hengitysteiden tukkoisuudesta johtuvaa tinnitusta 16.11.2020
Tinnitukseen etsitään hyvää hoitokeinoa 3.11.2020
Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista 2.11.2020
Tutkimus: kieleen johdettu sähkövirta voi helpottaa tinnitusta 27.10.2020
Kuulo voi heikentyä diabeteksen, tupakoinnin tai jopa flunssan takia 24.10.2020

Kaikki ajankohtaiset

Copyright © 2021 · Infinity Pro on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään

Sivustomme käyttää evästeitä hyvän käyttökokemuksen varmistamiseksi ja sivuston käytön mittaamiseen. Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt evästeiden käytön. HyväksynRekisteri- ja tietosuojaseloste